sobota 7. januára 2017

Vianočné sviatky v anglickom štýle!

Z Vianočnej prechádzky :)
Tento rok som sa na Vianoce až tak netešila ako pominulé roky, ale nakoniec moje prvé Vianoce v zahraničí nedopadli najhoršie. Celkovo to u nich funguje úplne inak než u nás, a preto som sa rozhodla niečo o nich napísať.

Všetkým známy fakt je, že otvárajú darčeky až 25. decembra čo je u nich Štedrý deň (Christmas Day, 24. sa volá Christmas Eve a 26. je potom Boxing Day, kedy bývajú obrovské zľavy v obchodoch). Tu v Anglicku 24. decembra veľmi neriešia, skôr už začínajú veľké prípravy na druhý deň. Začínajú sa variť prevažne tradičné jedlá alebo posledné výzdoby (stromček tu väčšina ľudí má od prvého podľa toho, čo som počula v škole). Keďže ja a spolubývajúca sme zvyknuté na naše tradície, darčeky od našich rodín sme si otvárali spolu s nimi na skype. Ale pár darčekov sme si nechali aj na druhý deň. :)


Christmas Crackers
25. decembra si veľa rodín otvára darčeky hneď ráno, ale my sme si až poobede pretože ráno sme išli na peknú prechádzku so psom, ktorá celkom vpadla vhod. Prírodu tu majú naozaj krásnu a miestami to vyzeralo aj ako u nás na dedine. Okolo tretej sme si začali otvárať darčeky spolu s hosťovskou rodinou, o pár minút sme prestali a mali tradičný obed (ale nakoniec to skončilo ako večera :D). Ako tradičné pochúťky na Vianoce majú Pigs in the Blanket (párky obalené v klobáse, chutilo to naozaj dobre), varenú zeleninu, morčacie mäso a opečené zemiaky. Plus všetko bolo na šťave a ešte sme k tomu mali plnené guľočky, v ktorých sú cibuľa a šalvia. Dokopy to bolo veľmi dobré. Tiež sme mali Christmas Crackers, ktoré sú veľmi tradičné. Ono som aj tajne dúfala, že ich budeme mať a nakoniec sme ich mali! :D V ňom je vždy nejaká drobnosť, vtip a papierová koruna, ktorú máte na hlave počas celej večeri. Otvára sa to v podstate v dvojici tak, že držíte v každej ruke jeden koniec na kríž a potom sa potiahne, ono to buchne a tá časť, čo vám ostane v ruke je vaša. Crackers sú veľmi tradičné v anglických krajinách. Tiež počas sviatkov sa jedia koláče ako mince pies (nie, nie je v tom mäso ako som si na začiatku myslela :D) alebo scottish shortbreads, čo sú obyčajné keksy s maslom.

Tieto Vianoce nedopadli najhoršie, bolo to celkom fajn zažiť anglické Vianoce naživo, keďže každý rok vždy pred Vianocami sme sa o nich rozprávali v škole na angličtine! :D Dúfam, že ste prežili tieto sviatky v pohode a majte sa krásne! :)
Vaša Beťa

1 komentár:

Ďakujem za každý komentár! :)